Ransomware steeds populairder

30 januari 2020

Ransomware is waarschijnlijk het populairste en meest winstgevende type van computer virussen, daarom maken criminelen er ook constant nieuwe varianten van. Criminelen versleutelen je data en vragen vervolgens losgeld om data weer bruikbaar te maken.

Anders dan bij ‘normale’ virussen is de impact van ransomware vaak groter omdat je niet meer bij je bestanden kunt. Deze ransomware is vaak slim en versleuteld niet alleen de bestanden op de interne schijven van je computer maar ook data op alle aangesloten apparaten. Denk hierbij aan USB-schijven, netwerkmappen en soms zelfs je cloudopslag. Hieronder lees je hoe je jezelf en je bedrijf kunt wapenen tegen ransomware aanvallen.

Windows update
De eerste stap in de beveiliging tegen deze virussen is het up-to-date houden van je computers. Het klinkt eenvoudig maar dit blijkt in de praktijk vaak niet op orde. Zorg dat Windows altijd bijgewerkt is naar de laatste versie en dat Windows update helemaal up-to-date is.

Beveiligingssoftware
Zorg er altijd voor dat er een virusscanner aanwezig is op je systeem. Standaard zit in Windows 10 het programma Windows Defender welke op zich zelf al een hele degelijke bescherming biedt. Deze hangt wel weer samen met Windows update waarbij het essentieel blijft Windows up-to-date te houden.

Updaten
Alweer updaten? Wij kunnen het niet genoeg benadrukken dat updaten de eerste linie vormt tegen ransomware. Dit geldt dus ook voor alle andere software die je gebruikt op je computer. Het gebeurt regelmatig dat er een lek wordt gevonden in software, dit maakt je voor criminelen een potentieel doelwit. Zorg ervoor dat je software altijd up-to-date is. Updaten dus, hiermee dek je het grootste risico af.

Spamfilter
Zorg ervoor dat je e-mail goed wordt gefilterd voordat het wordt afgeleverd op je computers. De meeste besmettingen met ransomware komen doordat iemand een verkeerde link aanklikt in zijn e-mail. Wanneer je ervoor zorgt dat deze e-mails überhaupt niet binnen komen wordt het risico op besmetting aanzienlijk verlaagd.

USB-sticks
Dit is na e-mail de meeste voorkomende manier waarop computers besmet worden met ransomware. Kijk daarom goed uit wie er een USB stick in je computer stopt. Even snel een bestandje overzetten kan soms resulteren in een besmetting van het gehele netwerk. Dit hebben we al een aantal keren meegemaakt, wij adviseren dan ook om het gebruik van hiervan zoveel mogelijk te beperken of helemaal te verbieden.

Opletten
Ontvang je een e-mail van een vreemde persoon, zie je een vreemd bestand, heb je ergens een USB stick gevonden of wordt je gebeld om naar een website te gaan? Heb je enige twijfel? Nergens aanzitten en neem contact op met ons, je kunt beter 5 keer teveel bellen dan 1 keer te weinig.

Back-ups
Mochten bovenstaande maatregelen gefaald hebben dan is er nog maar 1 echte remedie voor een ransomware besmetting en dat zijn goede back-ups. De virussen zijn vandaag de dag dusdanig slim dat zelfs je ‘normale’ back-up besmet kan zijn. Je dient te beschikken over een recente off-site read-only back-up of een off-site back-up met retentie van een aantal versies. Hiermee voorkomt je dat het virus ook je back-up bestanden kan besmetten. Zo kun je altijd je bestanden redden mocht het toch zover komen.

Betalen of repareren
Wanneer je niet beschikt over back-ups dan blijven er nog twee opties over. Als eerste kun je kijken op: https://www.nomoreransom.org/ wanneer jouw type ransomware al ontgrendeld is dan kun je hier je bestanden nog herstellen. Anders heb je als enige optie over om toch te betalen, dit zou altijd een last resort moeten zijn. Hiermee zorg je ervoor dat het maken van ransomware lucratief blijft voor criminelen.

Wij kunnen je helpen met de preventie en beveiliging tegen ransomware, neem contact met ons op wanneer je vragen hebt.

Ransomware