Zo voorkom je phishing

26 augustus 2021

Hoe vaak heb je bij het controleren van je e-mail een alarmerend bericht van je bank of een ander bedrijf met de melding dat je rekening of account gevaar loopt om te worden gesloten?

Deze berichten lijken vaak betrouwbaar, maar zijn bijna altijd phishing. Als je deze term niet kent: e-mail-phishing is een e-mail die afkomstig lijkt te zijn van een legitiem bedrijf met als doel heeft persoonlijke gegevens van de ontvanger te stelen. Het kan soms lastig zijn om te bepalen of een e-mailbericht legitiem is of niet. Als je echter deze tips opvolgt, kun je de kans om slachtoffer te worden van een oplichter enorm verkleinen.

Vertrouw alarmerende e-mails nooit
De eerste belangrijke tip is dat de meeste grote bedrijven geen persoonlijke gegevens via e-mail. Dit geldt voor je bank, je verzekeringsmaatschappij en andere bedrijven waarmee je zaken doet. Als je ooit een e-mailbericht ontvangt waarin je accountgegevens wordt gevraagd, verwijder je deze e-mail onmiddellijk en bel je het bedrijf om te controleren of je account nog in orde is.

Open geen bijlagen
Vaak zitten er bij deze verdachte of vreemde e-mailberichten, bijlagen in Word-, Excel-, PowerPoint of PDF. Open deze nooit tot je zeker weet dat deze van een betrouwbaar bedrijf afkomstig is. Een andere nuttige tip om phishing te voorkomen is om nooit te klikken op links in e-mails, omdat deze mogelijk naar malware leiden.

Wees voorzichtig wanneer je berichten ontvangt van leveranciers of derden. Klik in het oorspronkelijke bericht nooit op links naar een URL. In plaats daarvan bezoek je de site direct door de betreffende URL in te voeren om zo het verzoek te controleren. Lees ook de procedures voor contact en het opvragen van gegevens van de leverancier door. Windows-producten zijn vaak het doelwit, dus zorg ervoor dat je goed bent beveiligd.

Het belang van internetbeveilingssoftware
Een andere eenvoudige manier om je blootstelling aan phishing-berichten te beperken, is het gebruik van gratis virusbeschermings- en anti-spamsoftware om jezelf te beschermen wanneer schadelijke berichten doordringen tot je computer. Anti-malwareprogramma’s zijn specifiek ontwikkeld om je zelfs tegen de meest complexe bedreigingen te beschermen. Het is heel belangrijk dat deze op al je computers geïnstalleerd zijn, omdat deze zijn ontwikkeld als aanvulling op verstandig computergebruik.

Update
Zorg er altijd voor dat browsers, programma’s en het besturingssysteem up-to-date is. Het klinkt eenvoudig maar dit blijkt in de praktijk vaak niet op orde. Zorg dat Windows altijd bijgewerkt is naar de laatste versie en dat Windows update helemaal up-to-date is.

Beveiligingssoftware
Zorg er altijd voor dat er een virusscanner aanwezig is op je systeem. Standaard zit in Windows 10 het programma Windows Defender welke op zich zelf al een hele degelijke bescherming biedt. Deze hangt wel weer samen met Windows update waarbij het essentieel blijft Windows up-to-date te houden.

Wachtwoordenbeheer
Naast virusbeschermingssoftware op je computer is het essentieel een wachtwoordmanager te gebruiken voor het beheren van je online aanmeldgegevens. Je hebt tegenwoordig een wachtwoordmanager nodig omdat je het beste verschillende wachtwoorden kunt gebruiken voor verschillende websites. In het geval van een gegevensinbreuk zullen kwaadaardige aanvallers namelijk proberen om de ontdekte aanmeldingsgegevens op andere websites te gebruiken. Een van de beste functies van een wachtwoordmanager is dat deze aanmeldingsformulieren meestal automatisch invult, zodat je zo min mogelijk hoeft te klikken.

Spamfilter
Zorg ervoor dat je e-mail goed wordt gefilterd voordat het wordt afgeleverd op je computers. De meeste besmettingen met ransomware komen doordat iemand een verkeerde link aanklikt in zijn e-mail. Wanneer je ervoor zorgt dat deze e-mails überhaupt niet binnen komen wordt het risico op besmetting aanzienlijk verlaagd.

Opletten
Ontvang je een e-mail van een vreemde persoon, zie je een vreemd bestand of wordt je gebeld om naar een website te gaan? Heb je enige twijfel? Nergens aanzitten en neem contact op met ons, je kunt beter 5 keer teveel bellen dan 1 keer te weinig.

Wij kunnen je helpen met de preventie en beveiliging tegen phishing, neem contact met ons op wanneer je vragen hebt.

phisihing voorkomen